Biszkopt z truskawkowym mascarpone

4.5 (146 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Truskawki...... jak tu je nie kochać :) Moja propozycja ciasta - delikatny biszkopt z serkiem mascarpone udekorowanym duuuuużą ilością truskawek i kosteczkami galaretki.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.75 szklanki
    - margaryna w kostce: 0.2 sztuki
    - serek mascarpone: 500 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - truskawki zmiksowane na gładko (z dodatkiem 6 łyżeczek cukru): 15 sztuk
    - herbata torebka (do nasączenia tortu): 1 sztuka
    - cukier (do nasączenia tortu): 2 łyżeczki
    - wrzątek (do nasączenia tortu): 0.5 szklanki
    - galaretka truskawkowa (do dekoracji): 1 sztuka
    - truskawki (dodekoracji): 300 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Biszkopt z truskawkowym mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąki mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, następnie żółtka, roztopioną margarynę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i przez sitko wsypujemy stopniową mąkę.
  • 2. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno), wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 stopni ok 25-30 minut. Wyjmujemy bizkopt, z wysokości ok 50cm zrzucamy formę z biszkoptem na ziemię, odkładamy do wystudzenia. (pomysł na biszkopt zaczerpnięty z bloga mojewypieki , dodałam nieco margaryny).
  • 3. Masa: Zmiksowane truskawki z cukrem delikatnie mieszamy łyżką z serkiem mascarpone.
  • 4. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wylewamy na forme tak aby po stężęniu wykroić kosteczki.

    Truskawki kroimy na ćwiartki (do dekoracji)
  • 5. Z wystudzonego biszkoptu zdejmujemy papier, wkładamy ponownie do formy, nasączamy herbatą. Na górę wykładamy masę mascarpone i dekorujemy truskawkami i kosteczkami galaretki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciacho gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować