biszkopt z truskawkową pianką

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

szybki deser

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj ( jeżeli są duże to 5)
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku
    2 łyżki mąki

    2 galaretki truskawkowe

    0,5 l śmietany 30%

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Pianka

Biszkopt z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,proszek. Blachę lekko nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym,wylać ciasto,piec 30 min. w 170 stopniach ( termoobieg ).
  • 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, odstawić do stężenia.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę.
    Przełożyć biszkopt.

Porady

Można dodać do ciepłej galaretki 2 łyżki cukru, jeżeli pianka ma być słodsza, można dodać różne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować