Biszkopt z truskawkową masą i delikatna pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1Galaretki truskawkowe rozpuszczamy i odstawiamy do lodówki by zaczeły tężeć.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 200ml wody.
Truskawki myjemy , kroimy na srednie plasterki.
2.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując a nastepnie dodajemy zoltka. Na końcu dodajemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia ,mieszamy.
Mase wlewamy na blaszkę yłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. przez około 30 minut, (sprawdzamy metoda suchego patyczka)
Gdy ciasto wystygnie nakładamy na nie pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą truskawkową galaretką i wstawiamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje.
3. Pianka cytrynowa:
Kremówke ubijamy, dodajemy stopniowo tężejace galaretki cytrynowe, delikatnie ucierajac. Całosc chowamy na chwile do lodowki a nastepnie wylewamy na stężała mase trudkawkowa wyrownujemy wierzch.
Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Komentarze