Biszkopt z truskawkami i garaletką

0 (0 ocen)

Jest nieskomplikowane a pyszne

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    2 budynie śmietankowe/waniliowe z cukrem
    pół litra mleka
    cukier waniliowy
    kostka masła

    dodatkowo:
    2 garaletki truskawkowe
    truskawki

Biszkopt z truskawkami i garaletką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-052nlxr 1. Ubić pianę z białek, dodać cukier, gdy będzie sztywna, dodać żółtka. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ugotować budyń:
    Budynie, cukier waniliowy rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować. Następnie dodać rozmieszane budynie i gotować aż zgęstnieje.
    Ostudzony budyń utrzeć z kostką masła.
  • 3. Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, następnie poukładać truskawki i zalać tężejącą garaletką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy