Jestem bardzo zapracowaną studentką, która do 19. roku życia potrafiła zrobić tylko herbatę.Ale już od ponad 3 lat gotuję i co ciekawe, uwielbiam to robić.
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej \
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i tarta bułka do blachy
Krem:
kostka masła
szklanka cukru pudru
szklanka rozgniecionych truskawek (osączonych z nadmiaru soku)
3 małe jednorazowe śmietanki do kawy
Dekoracja:
truskawki
galaretka truskawkowa (lub o innym smaku, ale czerwona)
Biszkopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy resztę cukru i powoli wlewamy
żółtka. Ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy
do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 °C.
2.Krem: masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszystą masę. Ucierając, dodajemy cukier, a następnie, stopniowo, rozgniecione truskawki i na koniec zagotowane śmietanki. Galaretkę przygotowujemy
według przepisu na opakowaniu.
3.Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Na jedną wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugą częścią biszkopta i rozsmarowujemy
krem. Układamy połówki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła.
Komentarze