Biszkopt z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje pierwsze ciasto biszkoptowe:)

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    ¾ szkl. mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    ¾ szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 kubki śmietany kremówki
    2 śmietan-fixy
    1 cukier waniliowy
    ½ kg. truskawek
    Sok z cytryny
    2 galaretki truskawkowe

Biszkopt z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na puszystą pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 40-45 minut.
  • 2. Śmietany zmiksować z cukrem waniliowym i pod koniec dodać śmietan-fixy. Przestudzony biszkopt skropić delikatnie sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Nałożyć ubitą śmietanę, na nią poukładać truskawki i zalać galaretką truskawkową przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu. Wsawić do lodówki do stężenia galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy