ciasto z rabarbarem kokosem i bitą śmietaną

4.5 (145 ocen)

sezonowe ciasto bardzo pyszne polecam

Składniki:

  • biszkopt
    - 6 jajek
    - 1 szkl cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    1 nadzienie
    - 6 lasek rabarbaru dużych
    - 1 szklanka cukru
    - 2 budynie malinowe
    - 1/2 szklanki wody
    - 1 galaretka truskawkowa
    - 5 łyżek kokosu

    2 nadzienie
    - 0,5 l śmietany kremówki
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki żelatyny
    - 2 łyżki wody
    -1 szklanka mleka
    polewa
    - 50 g czekolady gorzkiej
    - 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem kokosem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt
    -białka oddzielić od żółtek do białek dodać sól i ubijać pianę powoli dodawać cukier potem po jednym żółtku cały czas ubijać na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem wymieszać łyżką delikatnie ciasto przełożyć na blachę 25 / 40 cm piec 30 min 180 stopni
  • ciasto z rabarbarem 2. 1 nadzienie
    -rabarbar wyczyścić obrać ze skórki pokroić na patelnię na male kawałki dodać cukier i smażyć na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez rabarbar
    - budyń rozpuścić w wodzie wlać do rabarbaru mieszać i zagotować dodać galaretkę wymieszać aż się rozpuści dodać kokos lekko przemieszać
    -nadzienie przełożyć na ciepły biszkopt zostawić do wystygnięcia
  • 3. 2 nadzienie
    - żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody zostawić na 10 minut dodać gorące mleko mieszać aż się rozpuści żelatyna wystudzić lekko
    - do zimnej śmietany dodać cukier i ubić w wysokim pojemniku śmietanę dolać chłodne mleko z żelatyną masa szybko gęstnieje przełożyć na biszkopt jako drugie nadzienie dać polewę
  • ciasto z rabarbarem 4. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać łyżkę masła oblać ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować