Biszkopt z pomysłem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjny deser na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    składniki na biszkopt:
    6 jajek
    szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    składniki na budyń:
    3 szklanki mleka
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 kropla olejku śmietankowego

    dodatki do budyniu:
    100 g rodzynek
    250 g margaryny

    dekoracja:
    4 łyżki margaryny, lub masła
    2 łyżki cukru
    100 g wiórków kokosowych
    50 ml soku z grejpfruta

    tłuszcz i bułka tarta do obsypania foremki
    foremka o średnicy 28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt z pomysłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka utarłam z cukrem. Białka ubiłam na sztywna pianę. Do miski przesiałam obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam z utartymi żółtkami, pianą z białek.
    Ciasto wylałam na foremkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 25 minut w temperaturze 180 st C.
    Upieczony biszkopt na złoty kolor odstawiłam do ostygnięcia.
  • 2. Odlałam dwie szklanki mleka i zagotowałam w rondelku. Pozostałe mleko wymieszałam starannie z mąką ziemniaczaną by nie było grudek i wlałam do zagotowanego mleka, mieszałam do czasu powstania gęstego budyniu, po czym dodałam rodzynki, olejek śmietankowy i mieszałam jeszcze przez kilka minut. Odstawiłam rondelek z budyniem do ostygnięcia.
  • 3. Na patelni rozpuściłam masło, wymieszane z cukrem, dodałam wiórki kokosowe i mieszałam drewnianą łyżką do czasu,
    gdy wiórki kokosowe, osiągną złoty kolor.
  • 4. Zimny budyń zmiksowałam z miękką margaryną. Biszkopt przecięłam na dwa krążki, spryskałam dolny krążek sokiem grejpfruta, a następnie posmarowałam 3/4 masy budyniowej, przykryłam drugim kawałkiem ciasta. 1/4 masy budyniowej {pozostałej} posmarowałam górną cześć placka i
    obsypałam uprażonymi wiórkami kokosowymi. Foremkę z ciastem wstawiłam na trzy godziny do lodówki, aby zastygło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować