BISZKOPT Z PIANKĄ

0 (0 ocen)

Orzeźwiejace ciasto na lato;)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -6jaj
    -1 szklanka cukru
    -3/4szklanki maki pszennej, reszta ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżeczki octu
    MASA TRUSKAWKOWA:
    -1/2kg truskawek mrożonych
    -5 łyżek cukru
    -cukier waniliowy
    -1 opakowanie budyniu czerwonego
    -1 kostka margaryny
    -2 żółtka
    PIANKA:
    -2 galaretki ( smak wg gustu)
    -500ml śmietanki 30%
    -1/2 szkl. cukru pudru
    -dżem owocowy

Biszkopt z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Białk ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka, ocet, na końcu proszek do pieczenia i mąkę. Biszkopt przelewamy do formy i pieczemy.
    2) Upieczony i ostygniety biszkopot smarujemy obficie dżemem.
    3) Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (mozna uzyc mniej wody by galaretki szybciej stężały). Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i zimną, tężejaca galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy