Biszkopt z olejem

4.5 (189 ocen)

biszkopt który zawsze się udaje

Składniki:

  • BLASZKA o wym: 24x36 cm:
    5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z olejem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy cukier, następnie dodajemy po 1 żółtku i mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, a na końcu łyżkę oleju. Pieczemy ok. 25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

Porady

Aby biszkopt nie opadł najpierw ubijam białka na sztywną pianę, miksuję z cukrem na najwyższych obrotach, resztę składników mieszam mikserem na najniższych obrotach i zawsze w tą samą stronę. Należy uważać aby nie uderzyć łyżką w miskę, w której miesza się biszkopt ani nie uderzyć w brytfankę w której jest masa biszkoptowa. Biszkopt należy włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek, dopóki biszkopt nie wyrośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować