Biszkopt z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Bardzo dobre ciasto, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam spróbować. Naprawdę warto podać rodzince.

Składniki:

  • BISZKOPT

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA ŚMIETANKOWA

    500 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    2 opakowanie śmietan fix

    MUS TRUSKAWKOWY

    450 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    500 ml wody

Biszkopt z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal miksować. Na mniejszych obrotach miksera wmiksować żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do białek i wymieszać łyżką. Wylać na wysmarowaną margaryną tortownicę i piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
  • 2. MASA: bitą śmietanę ubić, dodać cukier puder, śmietan fix i przygotowaną żelatynę. Ubijać na twardo.
  • 3. MUS TRUSKAWKOWY: przygotować galaretkę w 1 szklance wody. Ostudzić. Truskawki zmiksować, połączyć z tężejącą galaretką. Na połowę biszkopta wyłożyć trochę masy śmietankowej, następnie mus i znów masę. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałość masy, posypać startą czekoladą.

    Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Porady

Do przygotowania ciasta można użyć mrożonych truskawek.

Komentarze

Podobne przepisy