Biszkoptowe ciasto ze słodko-kwaśną warstwą rabarbarową , budyniem oraz puszystą bitą śmietaną.Ciasto wychodzi wysokie , nie przesłodzone , smaki idealnie do siebie pasują.
Biszkopt z masą rabarbarową, budyniem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
Przekroić na pół wzdłuż.
2.Masa rabarbarowa:Rabarbar umyć ,pokroić w kostkę ( nie obierać),zalać wodą.
Gotować do momentu aż lekko się rozpadnie i zacznie robić się papka.
Wsypać galaretki energicznie mieszając do rozpuszczenia się proszku.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
3.Masa budyniowa:W garnku rozgrzać masło , wsypać mąki energicznie mieszając smażyć 3-4 min.
Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu.
Resztę mleka wlać do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki.
Dodać rozprowadzony budyń oraz żółtka nie przerywając mieszania.
Gęsty budyń zdjąć z gazu , pozostawić do wystudzenia.
4.Dolny płat biszkoptu umieścić z powrotem w blaszce , składniki na poncz połączyć razem ,nasączyć biszkopt.
Wyłożyć 1/2 zawartości budyniu rozsmarowując po całości ciasta.
5.Na budyń wylać tężejącą masę rabarbarową oraz wyłożyć resztę budyniu tworząc łątki.
6.Wierzch biszkoptu nasączyć od spodu pozostałym ponczem przykryć ciasto.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Udekorować wierzch ciast za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub rozsmarować śmietanę na biszkopcie.
Ciasto pozostawić na noc w lodówce aby masy dokładnie stężały.
Komentarze