Biszkopt z masą rabarbarową, budyniem i bitą śmietaną

5 (161 ocen)

Biszkoptowe ciasto ze słodko-kwaśną warstwą rabarbarową , budyniem oraz puszystą bitą śmietaną.Ciasto wychodzi wysokie , nie przesłodzone , smaki idealnie do siebie pasują.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.

    Składniki:
    Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 szklanka maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    papier do pieczenia

    Masa rabarbarowa:
    700g. rabarbaru
    0,5 l wody
    2 galaretki poziomkowe lub truskawkowe
    2 łyżki cukru

    Masa budyniowa:
    50g masła 82%
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 l. mleka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka

    Poncz:
    10 kropli aromatu śmietankowego
    5 łyżek wody

    Bita śmietana:
    400 ml śmietany 36%
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Biszkopt z masą rabarbarową, budyniem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
    Przekroić na pół wzdłuż.
  • masa rabarbarowa 2. Masa rabarbarowa:Rabarbar umyć ,pokroić w kostkę ( nie obierać),zalać wodą.
    Gotować do momentu aż lekko się rozpadnie i zacznie robić się papka.
    Wsypać galaretki energicznie mieszając do rozpuszczenia się proszku.
    Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  • masa budyniowa 3. Masa budyniowa:W garnku rozgrzać masło , wsypać mąki energicznie mieszając smażyć 3-4 min.
    Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu.
    Resztę mleka wlać do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki.
    Dodać rozprowadzony budyń oraz żółtka nie przerywając mieszania.
    Gęsty budyń zdjąć z gazu , pozostawić do wystudzenia.
  • Biszkopt z masą rabarbarową , budyniem i bitą śmietaną 4. Dolny płat biszkoptu umieścić z powrotem w blaszce , składniki na poncz połączyć razem ,nasączyć biszkopt.
    Wyłożyć 1/2 zawartości budyniu rozsmarowując po całości ciasta.
  • Biszkopt z masą rabarbarową , budyniem i bitą śmietaną 5. Na budyń wylać tężejącą masę rabarbarową oraz wyłożyć resztę budyniu tworząc łątki.
  • Biszkopt z masą rabarbarową , budyniem i bitą śmietaną 6. Wierzch biszkoptu nasączyć od spodu pozostałym ponczem przykryć ciasto.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    Udekorować wierzch ciast za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub rozsmarować śmietanę na biszkopcie.
    Ciasto pozostawić na noc w lodówce aby masy dokładnie stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Masa budyniowa Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować