Biszkopt:
6 dużych jajek ( najlepiej wiejskich)
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
400 ml śmietany kremówki 30%
500 g. sera Mascarpone ( 2 opakowania)
2 łyżki cukru pudru
2 banany
Dodatkowo kakao do posypania po wierzchu
Masło+ bułka tarta do wysypania blachy
Biszkopt z masą mascarpone i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek dodajemy cukier miksujemy na pianę.
Do ubitych białek dodajemy proszek do pieczenia , mąkę oraz żółtka-miksujemy na jednolitą masę.
Wylewamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą . Pieczemy ok 35 min w 180 st. ( do suchego patyczka).
Odstawiamy do wystygnięcia - przekrawamy na pół poziomo.
2.Masa:Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , dodajemy ser mascarpone , ponownie miksujemy . 3/4 gotowej masę przekładamy na dolną część biszkopta , rozsmarowujemy po całości. Układamy obranego , pokrojonego w plasterki banana.
3.Całość przykrywamy drugą połówką biszkopta , wierzch smarujemy resztą masy oraz oprószamy obficie kakao.
Odstawiamy do lodówki na 3-4 h.
Komentarze