Biszkopt z masą mascarpone i bananem

4.5 (153 ocen)

Słodki i prosty deser do popołudniowej kawy :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek ( najlepiej wiejskich)
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    400 ml śmietany kremówki 30%
    500 g. sera Mascarpone ( 2 opakowania)
    2 łyżki cukru pudru
    2 banany
    Dodatkowo kakao do posypania po wierzchu
    Masło+ bułka tarta do wysypania blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z masą mascarpone i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek dodajemy cukier miksujemy na pianę.
    Do ubitych białek dodajemy proszek do pieczenia , mąkę oraz żółtka-miksujemy na jednolitą masę.
    Wylewamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą . Pieczemy ok 35 min w 180 st. ( do suchego patyczka).
    Odstawiamy do wystygnięcia - przekrawamy na pół poziomo.
  • z masą 2. Masa:Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , dodajemy ser mascarpone , ponownie miksujemy . 3/4 gotowej masę przekładamy na dolną część biszkopta , rozsmarowujemy po całości. Układamy obranego , pokrojonego w plasterki banana.
  • gotowe ciasto 3. Całość przykrywamy drugą połówką biszkopta , wierzch smarujemy resztą masy oraz oprószamy obficie kakao.
    Odstawiamy do lodówki na 3-4 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować