• Biszkopt z masą makową

    Dodane przez: Kalina

  • Makowiec zrobiony w ten sposób jest bardzo pyszny i niczym nie ustępuje tradycyjnemu.

  • Składniki

    - upiec biszkopt z 5 jaj,przekroić na pół -

    gotowa masa makowa (w puszce)
    3 jaja
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag margaryny
    dowolny aromat
    bakalie

  • Sposób przygotowania

    1.

    Masę makową połączyć z jajami,mąką ziemniaczaną,dodać aromat i bakalie.

    2.

    W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak.Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając.

    3.

    Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • dodaj komentarz 13 komentarzy
    • czarrna
      2012-04-19T21:33:16+02:00 czarrna
      Ciekawe i bardzo apetyczne połączenie :)
    • RedakcjaPP
      2012-04-20T10:47:06+02:00 RedakcjaPP
      Jaki ładny żółciutki biszkopt. Do tego mak... Podoba mi się :-). Basia
    • czarrna
      2012-04-20T11:04:10+02:00 czarrna
      Pewnie na swojskich jajeczkach :)
    • Kalina
      2012-04-24T19:38:04+02:00 Kalina
      Dziękuję,naprawdę jest fajny i super łatwy.Można go zamrozić i wyciągnąć w razie wizyty niespodziewanych gości :)
    • Janek102
      2013-01-20T19:28:55+01:00 Janek102
      Muszę spróbować też taki zrobić. Wygląda apetycznie. Bardzo lubię makowce :)
    • Konto nieaktywne
      2013-01-20T19:40:16+01:00 Konto nieaktywne
      piekę takie same ciasto tylko z masą wykonaną w domowy sposób, jest bardzo smaczne, twoja wersja jest ekspresowa, ja również czasami korzystam z gotowej masy makowej
    • owieczka
      2013-01-20T21:01:41+01:00 owieczka
      Lubię makowce..ciasto wygląda smakowicie, choć osobiście nie jestem przekonana co do gotowych mas makowych ;)
    • czarrna
      2013-01-20T21:07:51+01:00 czarrna
      Ja też nie, ale tylko ze względu na skład, na niektórych nie jest nawet napisane ile maku zawierają, a reszta ma go 60% + 5% bakalii, a reszta? Gdyby były bardziej makowe, to kupowałabym je chętniej niż suchy mak :)
    • owieczka
      2013-01-20T21:12:30+01:00 owieczka
      Czarrna zgadzam się z Tobą, najlepiej kupic mak i samemu zrobic, przynajmniej wiadomo co się je :))
    • justa6
      2013-01-20T21:50:32+01:00 justa6
      Piekłam ten makowiec na Świeta Bożego Narodzenia-jednym słowem PYCHA:))))
    • Kalina
      2013-01-21T21:36:43+01:00 Kalina
      ...tak,ja użyłam gotowej masy eksperymentalnie ponieważ nie chciało mi się już maku podwójnie mielić,parzyć i przygotowywać dzień wcześniej.Ale stwierdziłam,że mogę przecież sobie pracę ułatwić i wtedy wykorzystałam ( bo akurat miałam ) gotowy mak,wyszło całkiem przyzwoicie.Więc dla wyjątkowo zabieganych polecam tę wersję.Ale jeśli ktoś chciałby trochę dłużej się pobawić to wtedy trzeba 2 szkl. maku sparzyć i dobrze odsączyć,potem z 2 razy zmielić ale WARTO :))
    • Gość
      2013-04-06T11:42:14+02:00 gość IP: 94.42.*.*
      wyglada smakowicie biorę się do roboty
    • ewa18
      2013-12-18T21:24:35+01:00 ewa18
      Kalino,mam tez puszke z makiem,chce zrobic to ciasto,podaj prosze,przepis na Twoj sliczny biszkopcik,pozdrawiam.

Dodane przez: Kalina

Kalina 25

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-19T21:12:17+02:00

7936 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »