biszkopt z masą kokosową

4.5 (199 ocen)

pyszny dla amatorów kokosu,rozpływa się w ustach

Składniki:


  • Ciasto:

    5 jajek
    1 łyżka oleju
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa:

    2 czerstwe bułki
    100 g wiórków kokosowych
    3 szklanki mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    ½ szklanki cukru
    kostka masła
    ½ kostki margaryny
    dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z 1 szklanką cukru na sztywną pianę.
    Dodawać po jednym żółtku, następnie wsypać obie maki z proszkiem do pieczenia, wlać olej oraz 1 łyżkę gorącej wody.
    Delikatnie wymieszać i przelać do formy.Piec ok.35 minut w temp.180 stopni.

    Czerstwe bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, aby zmiękły, po czym rozdrobnić widelcem bez odciskania płynu.
    Szklankę mleka zagotować z ½ szklanki cukru,dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe i gotować przez 5 minut, cały czas mieszając.
    Masło oraz margarynę utrzeć na puch i ,nie przerywając mieszania dodawać po 1 łyżce wystudzonej masy kokosowej oraz cukier waniliowy.
    Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
    Jeden blat posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć połowę masy, po czym przykryć drugim plackiem i posmarować resztą kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować