Biszkopt z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z 1 szklanką cukru na sztywną pianę.
Dodawać po jednym żółtku, następnie wsypać obie maki z proszkiem do pieczenia, wlać olej oraz 1 łyżkę gorącej wody.
Delikatnie wymieszać i przelać do formy.Piec ok.35 minut w temp.180 stopni.
Czerstwe bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, aby zmiękły, po czym rozdrobnić widelcem bez odciskania płynu.
Szklankę mleka zagotować z ½ szklanki cukru,dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe i gotować przez 5 minut, cały czas mieszając.
Masło oraz margarynę utrzeć na puch i ,nie przerywając mieszania dodawać po 1 łyżce wystudzonej masy kokosowej oraz cukier waniliowy.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Jeden blat posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć połowę masy, po czym przykryć drugim plackiem i posmarować resztą kremu.
Komentarze