Biszkopt z masą jabłkowo-budyniową

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Lekki deser, świetny gdy najdzie ochota na coś słodkiego.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowo-budyniowa:
    -4 jabłka
    -1 budyń śmietankowy
    -0,5 l mleka
    -2 łyżki cukru

    Ponadto:
    -galaretka np. truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Budynie

Biszkopt z masą jabłkowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto jabłkowo-budyniowe 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas miksując.Dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Piec ok.50 min w temp. 170 lub do suchego patyczka. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 placki.
  • 2. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i zatrzeć na tarce o grubych oczkach.Wymieszać z wystudzonym, ale nie całkiem stężałym budyniem.
  • 3. Galaretkę rozrobić wg przepisu.Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Biszkopt przełożyć 3/4 masy, wierzch posmarować resztą. Polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na ok 3godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować