Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

4.39 (188 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

pyszny biszkopt z truskawkami na imprezę lub niedzielę

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jaj
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

    Na masę budyniową:
    3 budynie waniliowe
    4-5 łyżek cukru
    1 l mleka
    1,5 kostki masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    ok. 1/2 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.39 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt blaszka 40x24cm: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy przesiane mąki i miksujemy na niskich obrotach. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(ale tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Staramy się nie otwierać za często piekarnika. Jak biszkopt będzie już gotowy wyciągamy i rzucamy blaszką o podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
  • 2. Budynie ugotować z cukrem. Ostudzić przykryte folą, żeby nie zrobił się kożuch.Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem.
    Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Galaretki rozpuścić w 0,75 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.
    Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, układamy truskawki lekko dociskając. Na truskawki wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować