Biszkopt z masą budyniową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 stopni - 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.
Masa:
Z 1/2 l mleka odlać niecałą szklankę. Mleko zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozmieszać dokładnie jaja i mąki. Do gotującego się mleka wlać pozostałą część z mąką i dokładnie mieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu. Czekoladę rozpuścić w misce w kąpieli wodnej lub na parze. Przestudzić. Dodać do masy budyniowej.
Biszkopta przełożyć masą. Na wierzch można poukładać truskawki i zalać dwiema galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Komentarze