Biszkopt z masą budyniową i galaretką

4.5 (166 ocen)

Biszkopt z masą budyniową i galaretką

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 łyżeczka cukru

    Masa budyniowa:

    2 żółtka
    1 jajo
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 opakowania cukru waniliowego
    6 łyżek cukru
    1/2 l mleka
    1/2 - 1 tabliczka mlecznej czekolady
    kostka masła
    2 galaretki truskawkowe - truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z masą budyniową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 stopni - 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.

    Masa:

    Z 1/2 l mleka odlać niecałą szklankę. Mleko zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozmieszać dokładnie jaja i mąki. Do gotującego się mleka wlać pozostałą część z mąką i dokładnie mieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu. Czekoladę rozpuścić w misce w kąpieli wodnej lub na parze. Przestudzić. Dodać do masy budyniowej.

    Biszkopta przełożyć masą. Na wierzch można poukładać truskawki i zalać dwiema galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować