Biszkopt z kryształkami

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Biszkopt z masą jajeczną i kolorowymi kryształkami z galaretek to ulubione ciasto dzieci, ale nie tylko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju

    Masa:
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    1 kostka masła
    6 łyżeczek żelatyny

    Polewa:
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki mleka w proszku

    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    1 cukier wanilinowy

    Ponadto:
    3 galaretki o różnym smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z kryształkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wody i wylać na głębokie talerze. Zostawić do stężenia. Pokroić w kostkę i wymieszać.
  • 2. Białka ubić z odrobiną soli oraz cukrem, dodać żółtka, dalej ubijać. Po ubiciu jajek wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wymiarach 21x33 cm i piec w 170 stopniach ok. 40 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół. Dolną część włożyć do blaszki wyłożonej folią i nasączyć ciasto.
  • 3. Masa-Jajka sparzyć,białka wybić do miski, ubić z odrobiną soli, cukrem i żółtkami. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia, masło stopić i trochę przestudzić. Do jajek wlewać strużką letnie masło oraz ciepłą żelatynę miksując. Dorzucić pokrojone galaretki, wymieszać i szybko wylać na biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem wcześniej nasączonym ponczem lekko dociskając.
  • 4. Polewa- składniki polewy roztopić i polać nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować