Biszkopt z kryształkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wody i wylać na głębokie talerze. Zostawić do stężenia. Pokroić w kostkę i wymieszać.
2.Białka ubić z odrobiną soli oraz cukrem, dodać żółtka, dalej ubijać. Po ubiciu jajek wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wymiarach 21x33 cm i piec w 170 stopniach ok. 40 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół. Dolną część włożyć do blaszki wyłożonej folią i nasączyć ciasto.
3.Masa-Jajka sparzyć,białka wybić do miski, ubić z odrobiną soli, cukrem i żółtkami. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia, masło stopić i trochę przestudzić. Do jajek wlewać strużką letnie masło oraz ciepłą żelatynę miksując. Dorzucić pokrojone galaretki, wymieszać i szybko wylać na biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem wcześniej nasączonym ponczem lekko dociskając.
4.Polewa- składniki polewy roztopić i polać nią ciasto.
Komentarze