Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekkie i delikatne- w sam raz do popołudniowej kawy!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    BISZKOPT JASNY
    * jajka - 5 szt
    * cukier - 3/4 szkl
    * mąka - 3/4 szkl
    * mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
    KREM :
    * budyń malinowy - 2 op
    * cukier - 4 łyżki
    * mleko - 3/4 l
    * masło - 170 g
    DODATKOWO :
    * jeżyny - 200 g
    * galaretka ( owoce leśne ) - 2 op
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki Krem

Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

    Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.

    Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.

    Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.

    Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

    Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.

    Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).

    Po upieczeniu ( jeszcze gorący ) upuszczamy na podłogę.

    Robimy to pewnie!

    Studzimy w uchylonym piekarniku.

    Kropimy na 2 blaty.


    KREM :

    Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę o ok. 125 ml.

    Zostawiamy do ostudzenia.

    Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.

    Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.

    Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.

    Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

    Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

    CAŁOŚĆ :

    Na spód tortownicy wkładamy 1 blat biszkoptu.

    Pokrywamy warstwą kremy budyniowego.

    Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

    Układamy umyte owoce.

    Zalewamy lekko tężejącą galaretką.

    Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny ( do stężenia ).

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka Jeżyny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować