Biszkopt z kremem jagodowym

1 (1 ocen)

Biszkopt z lekkim kremem, deser w sam raz na letni dzień :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem:
    1 opakowanie budyniu waniliowego + 2 łyżko cukru + 2 szkl mleka
    300 ml śmietany
    4 łyżki żelatyny + 1/2 szkl mleka
    2 szklanki mrożonych jagód
    do nasączenie:
    1 szklanka mocnej herbaty z kieliszkiem spirytusu
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Biszkopt z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić ma sztywno z cukrem, zmiksować z żółtkami i wymieszać z przesianymi mąkami. Masę wylać na blachę o o wymiarach 20x25 cm i piec 35 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg). Biszkopt wystudzić i przekroić.
    Jagody rozmrozić i zagotować. Wystudzić.
    Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wystudzić. Śmietanę ubić i połączyć z wystudzonym budyniem. Wymieszać z jagodami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na chwile do lodówki, szybko tężeje.
    Biszkopta nasączyć i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Mrożonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować