Biszkopt z kakaowym jabłkiem

0 (0 ocen)

biszkoptowe ciacho z dodatkiem jabłka

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szk cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szk mąki pszennej
    1/2 szk mąki ziemniaczanej
    4 łyżki zimnej wody
    1 cukier waniliowy
    4 jabłka
    100g cukru pudru
    4 łyżki soku malinowego
    2 łyżki kakao
    tłuszcz do wysmarowania formy
    2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Biszkopt z kakaowym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na puszystą masę z cukrem dodając po łyżce wody.
    Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Do miski przełożyć utarte żółtka, pianę i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Delikatnie wszystko połączyć, wylać masę na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 23 cm.
    Jabłka obrać, umyć i pokroić w spore kawałki. Dodać kakao i wymieszać.
  • 3. Ułożyć jabłka na cieście. Piec w temperaturze 180 stopni 40 minut.
    Z cukru pudru i soku zrobić lukier i polać wystudzone ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy