Biszkopt z jabłkami i pianką

4.5 (151 ocen)

Lekkie biszkoptowe ciasto. z jabłkami i pianką , na każdą okazję

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka -5 szt
    proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
    mąka ziemniaczana -0,5 szkl
    mąka pszenna -0,5 szkl
    cukier -1 szkl
    masa jabłkowa
    budynie waniliowe -2 opak
    woda -650 ml
    jabłka -1,5 kg
    cukier -250 g
    Pianka
    śmietana kremówka - 400 ml
    galaretka cytrynowa - 1 opak
    woda - 1/2 szkl
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Biszkopt z jabłkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
  • 2. Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić.
  • 3. Pianka Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłka. Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia pianki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować