Biszkopt z jabłkami i gruszkami

4.5 (173 ocen)

pyszne puszyste ciacho z owocami

Składniki:


  • 4 jajka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej typ 500 + 1 łyżka
    1/2 szk cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku
    2 duże jabłka
    3 średnie gruszki
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Wrzucić owoce do miski, dodać łyżkę mąki i przemieszać aby mąka oblepiła owoce. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.
  • 2. Potem dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Następnie przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i barwnikiem, delikatnie wymieszać. Dodać olej i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce.
  • 3. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu przestudzić ciasto i posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować