Biszkopt z herbatnikami

4.5 (175 ocen)

  • 20 min

Biszkopt upieczony , przełożony kremem i herbatnikami

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO
    mąka -1 szkl
    cukier -1 szkl
    jajka -6 szt
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    KREM RÓŻOWY
    śmietana kremówka -250 g
    śnieżka malinowa -1 opak
    KREM ŚMIETANKOWY
    śmietana kremówka -250 g
    mix śmietankowy -1 opak
    mleko w proszku -1 szkl
    PONCZ
    sok z cytryny -2 łyżki
    woda gotowana, ostudzona -0,5 szkl
    cukier -1,5 łyżeczki
    herbatniki petitki -1 duża paczka
    POLEWA
    margaryna -0,5 kost
    cukier -3 łyżki
    kakao -3 łyżki
    jajko -1 duże
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z herbatnikami 1. BISZKOPT
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
  • Biszkopt z herbatnikami 2. KREM RÓŻOWY
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę malinową i ubijać jeszcze razem ze śmietaną 3 minuty.
  • Biszkopt z herbatnikami 3. KREM ŚMIETANKOWY
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać mix śmietankowy, ubijać. Następnie stopniowo wsypywać mleko w proszku do śmietany, dobrze ubić.
  • 4. PONCZ
    Do przegotowanej i ostudzonej wody dodać cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
  • 5. POLEWA
    Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać cukier, kakao. Dobrze zmiksować robotem. Do zmiksowanego jajka z kakao, wlewać stopniowo ubijając mikserem gorącą rozpuszczoną margarynę.
  • Biszkopt z herbatnikami 6. SKŁADANIE CIASTA
    1.biszkopt nasączyć ponczem.
    2.krem kłaść łyżką na przemian, różowy i biały.
    Widelcem na kremie zrobić fale.
    3.biszkopt nasączony.
    4.połowa polewy czekoladowej wylana na ciasto.
    5.herbatniki ułożyć na polewie.
    6.herbatniki polać resztą polewy.
    Ciasto odstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować