Biszkopt z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
2.KREM RÓŻOWY
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę malinową i ubijać jeszcze razem ze śmietaną 3 minuty.
3.KREM ŚMIETANKOWY
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać mix śmietankowy, ubijać. Następnie stopniowo wsypywać mleko w proszku do śmietany, dobrze ubić.
4.PONCZ
Do przegotowanej i ostudzonej wody dodać cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
5.POLEWA
Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać cukier, kakao. Dobrze zmiksować robotem. Do zmiksowanego jajka z kakao, wlewać stopniowo ubijając mikserem gorącą rozpuszczoną margarynę.
6.SKŁADANIE CIASTA
1.biszkopt nasączyć ponczem.
2.krem kłaść łyżką na przemian, różowy i biały.
Widelcem na kremie zrobić fale.
3.biszkopt nasączony.
4.połowa polewy czekoladowej wylana na ciasto.
5.herbatniki ułożyć na polewie.
6.herbatniki polać resztą polewy.
Ciasto odstawić do lodówki.
Komentarze