Biszkopt z gruszkami

4.5 (198 ocen)

  • Łatwy

Tak prosty, że aż wstyd ;) Lekki, puszysty, z rozpływającymi się w ustach gruszkami... Po prostu pyszny!

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 8 sztuk
    - cukier: 8 łyżek
    - mąka: 8 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - gruszki: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Gruszki umyj, wyjmij nasiona. Owoce pokrój w cienkie plasterki-półksiężyce.
  • 2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając masę mikserem. Dodaj cukier waniliowy. Następnie wrzucaj do piany kolejno żółtka jajek, jednocześnie miksując całość. Mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito) wymieszaj dokładnie i wsyp delikatnie do ubitej masy. Mieszaj ręką, aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek.
  • 3. Masę przelej do formy do pieczenia. Układaj owoce, wtykając je w ciasto cienką krawędzią. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. Po ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować