Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami

5 (159 ocen)

  • 60 min

Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    Pianka:
    400 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę.
    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę brzoskwiń i mieszamy. Wykładamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Brzoskwinie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z pianką i galaretką

To może cię zainteresować