Biszkopt z galaretką i truskawkami

4.5 (167 ocen)

Nie ma to jak biszkopt z galaretką, a do tego truskaweczki. Mniam :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 7 jajka
    • 7 łyżki cukru
    • 7 łyżki oleju
    • 6 łyżki mąki

    Masa budyniowa:
    • ½ l mleka
    • budyń waniliowy
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 żółtka
    • kostka margaryny

    • 250ml śmietanki 30%
    • 1 śmietan fix

    Dodatkowo:
    • Truskawki
    • 4 galaretki truskawkowe
    • Wrzątek ( po 400ml na jedna galaretkę)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem Krem budyniowy

Biszkopt z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąki i delikatnie każdą wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Zostawić do wystudzenia. Potem przeciąć na dwa placki.
  • 2. Odlać szklankę mleka i rozprowadzić w niej budyń z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrami. Gdy się zagotuje wlać mleko z budyniem i gotować aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Margaryna musi mieć taką samą temperaturę jak budyń! Śmietankę ubić z fixem i delikatnie połączyć z masą.
  • 3. Truskawki oczyścić I pokroić na połówki. Galaretki rozpuścić we wrzątku I odstawić do stężenia.
  • 4. Przekładanie:
    BISZKOPT – MASA – BISZKOPT – MASA – TRUSKAWKI – GALARETKA

    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Porady

blaszka 24x33

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować