Biszkopt z galaretką i Truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Absolutny klasyk ! Ciasto , które od dziecka , niezmiennie , każdego roku w czerwcu , króluje na moim stole .

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt :

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    1 szklanka mąki pszennej

    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Dodatkowo :

    1 kg truskawek

    1 budyń waniliowy

    0,5 l mleka

    50g masła

    2 galaretki truskawkowe

Biszkopt z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut . Studzimy w piekarniku.

    Galaretki i budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu .

    Wystudzony budyń mieszamy z masłem i wykładamy całość na upieczony i wystudzony biszkopt .

    Następnie układamy całe truskawki .

    Całość zalewamy tężejącą galaretką .

    Schładzamy .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy