Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto jest puszyste, miękkie i lekkie. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Ten deser jest leciutki jak piórko, nie jest zbyt słodki, a smak śmietankowo – malinowy świetnie komponuje się z biszkoptem.Dodałam dzem bo uwazam że lekko kwaskowy smak wiśni swietnie współgra z całośćią.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:

    8 jajek
    2 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    125 g rozpuszczonej margaryny

    Piana

    2 puszki mleka skondensowanego
    2 opakowania galaretki malinowej

    Dzem wisniowy duzy słoiczek
    Dodatkowo

    pergamin ( papier do pieczenia )
    tłuszcz do wysmarowania blaszki

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Pianka

Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka nalezy ubić na sztywno.
    Powoli wsypać cukier i dalej ubić.
    Następnie nalezy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
    Wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać.Na koniec dodac margarynę, wymieszac całośc.
    Biszkopt wylac na blache i piec około 35minut w piekarniku nagrzanym do temp 180st.C. az sie ładnie zarumieni.
    UpIECZONY BISZKOPT NALEZY ZOSTAWIC W PIEKARNIKU DO WYSTYGNIECIA.
    -------------------

    Piana
    malinowa:
    Obie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody.
    Mleko wlać do wysokiego naczynia, miksować około 2 minuty.
    Powoli dodawać tężejącą galaretkę, miksować kolejne 3 minuty.

    Przygotowanie

    Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części .
    Na jeden płat ciasta roozsmarowąć dzem wisniowy , przykryc druga częśćia biszkoptu i wylać połowę tężejącej masy.
    Przykryć kolejnym płatem ciasta i wylać na wierzch resztę masy
    piankowo śmietankowo-malinowej.

    .Smacznego:)

Porady

swietnie smakuje takze i z inna galaretka np truskawkowa. Liczba porcji 12 osób Czas przygotowania to około 30minut. Czas pieczenia około 35minut ABY BISZKOPT BYŁ PUSZYSTTY PAMIETAJMY O ODDZIELENIU ZÓŁTEK OD BIAŁEK I NAJPIERW UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM A POTEM DODAC ZÓŁTKA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI. WYMIARY BLACHY 25 X40. temp pieczenia 180 st.C. CZAS PIECZENIA 35 MINUT.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować