Takie ciasto wymyślone na potrzeby chwili. Sok brzoskwiniowy idealnie komponuje się z budyniem a owoc brzoskwini zawsze dobrze smakuje. Lekkie i smaczne ciacho na wszystkie okazje.
Biszkopt z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt;
Ubijamy białka . Dodajemy cukier.
Wsypujemy pomału mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
2.Masa budyniowa:
Sok brzoskwiniowy odlewamy z puszki, a następnie dolewamy do niego tyle wody by był 1 litr .
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę .
Odlewamy 2 szklanki soku,a resztę gotujemy.
W soku mieszamy proszek budyniowy ,obie maki i żółtka.
Wlewamy na gotujący się sok i gotujemy gęsty budyń .
Blat biszkopta posypujemy połową owoców ,wylewamy ciepłą masę budyniową na nie i znów posypujemy owocami.
Studzimy.
3.Przygotowujemy piankę .
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody ,studzimy.
Śnieżki ubijamy w 400 ml zimnego mleka.
Dolewamy do nich tężejącą już galaretkę i polewamy pianką ciasto.
Wierzch możemy ozdobić polewą czekoladową lub odrobiną innej galaretki i posypać namoczonymi wcześniej rodzynkami.
Komentarze