Biszkopt z bitą śmietaną

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lekki piankowy torcik z pewnością posmakuje dzieciom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pianki kwiatuszki- 1 opakowanie
    mąka- 1 szklanka
    cukier -1 szklanka
    jajka -6 sztuk
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    bita śmietana- 2 opakowania
    śmietanka 30%- 1/2 litra
    dżem porzeczkowy- 1 słoiczek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Biszkopt z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek i cukru ubijamy piane na sztywno, następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy. Całość przelewamy do okrągłej natartej masłem tortownicy i pieczemy około 45 minut.

    Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 części. Bitą śmietanę ubijamy ze śmietanką. W wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do bitej śmietany. Na pierwszy placek nakładamy dżem, przykładamy drugim plackiem na który nakładamy bitą śmietanę. Cały tort obsmarowujemy gęstniejącą bitą śmietaną. Ozdabiamy piankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować