Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

4.5 (151 ocen)

Ciasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto .

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    1 szklanka mąki pszennej

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    0,5 litra śmietany 30%

    4 łyżeczki cukru pudru

    cukier waniliowy

    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:

    0,5 kilograma truskawek

    3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej.Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy . Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni .
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody , ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej . Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej . Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą wylewamy na truskawki . Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa śmietanowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować