Biszkopt z bitą śmietaną karmelem i słonecznikiem

4.49 (198 ocen)

  • 60 min

Dopóki go nie zrobiłam uważałam że słonecznik daje się tylko do chleba lub sałatek, jakież było moje zaskoczenie gdy go spróbowałam.Pyyyyycha !!!!!!!!

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl.cukru

    MASA ŚMIETANOWA:
    1 l śmietany kremówki 36%
    5 łyżek cukru pudru
    3/4 szkl śmietany 18%
    2 łyżki żelatyny

    MASA KARMELOWA:
    1puszka mleka skondensowanego słodzonego(może być gotowy karmel)
    2 łyżki masłą

    SŁONECZNIK:
    20 dkg słonecznika łuskanego
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z bitą śmietaną karmelem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka ubić z cukrem,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blaszkę i piec około 20 min. w temp.180*C.
  • 2. MASA KARMELOWA:
    Puszkę mleka zalać wodą i gotować 2 godziny. Karmel utrzeć z masłem.
  • 3. SŁONECZNIK:
    Słonecznik uprażyć z masłem i cukrem-ostudzić.
  • 4. MASA ŚMIETANOWA:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę kremówkę
    utrzeć z cukrem, powoli wlewając drugą śmietanę oraz przestudzoną żelatynę.
  • 5. Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy płat ciasta wyłożyć masę śmietanową przykryć drugą częścią placka.
    Następnie rozsmarować masę karmelową ,a na końcu posypać uprażonym słonecznikiem.Wstawiamy do lodówki aby dobrze zastygło.

Porady

Do czasu przygotowania należy dodać czas chłodzenia (najlepiej kilka godzin). Przepis na blaszkę 25+40 cm. SMACZNEGO!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować