Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka razem z wodą ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i cukier i dobrze zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Biszkopt wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 25-30minut. Biszkopt ostudzić i przeciąć na dwa blaty.
2.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
3.2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i lekko ostudzić. 300ml śmietany ubić, dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę, wymieszać.
4.Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć ubitą śmietanę, włożyć na chwilę do lodówki. Truskawki i banany pokroić w grube plastry. Owoce ułożyć na zastygniętej śmietanie, skropić sokiem z limonki. Tężejącą galaretkę ostrożnie wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie ubić resztę śmietany i wymieszać z żelatyną i cukrem pudrem jak poprzednio. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
5.Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Komentarze