Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z owocami

4.5 (153 ocen)

  • 3 godz.

Biszkopt przełożony dwiema warstwami bitej śmietany i owocami w galaretce.Pyszne!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 dużych jajek
    240g mąki
    200g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek wody

    Bita śmietana:
    600ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki cukru pudru

    Galaretka z owocami:
    2 galaretki truskawkowe
    500g truskawek
    2 duże banany
    sok z limonki

    Dodatkowo:
    cukier puder

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka razem z wodą ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i cukier i dobrze zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Biszkopt wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 25-30minut. Biszkopt ostudzić i przeciąć na dwa blaty.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i lekko ostudzić. 300ml śmietany ubić, dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę, wymieszać.
  • 4. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć ubitą śmietanę, włożyć na chwilę do lodówki. Truskawki i banany pokroić w grube plastry. Owoce ułożyć na zastygniętej śmietanie, skropić sokiem z limonki. Tężejącą galaretkę ostrożnie wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie ubić resztę śmietany i wymieszać z żelatyną i cukrem pudrem jak poprzednio. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
  • 5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować