Dwie warstwy puszystego biszkoptu, krem śmietanowo-jogurtowy z czekoladą, banany i galaretka cytrynowa. W przypadku tego ciasta można, a nawet trzeba pozwolić sobie na co najmniej dwa kawałki!
3 godz.
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
160g cukru
200g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z bananami i galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ubić na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 1600 przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty (górna warstwa może być cieńsza niż dolna).
W szklance wymieszać sok z cytryny z wodą. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w blaszce i nasączyć.
2.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jogurt i cukier puder, zmiksować. Następnie dodać żelatynę i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać obie czekolady i wymieszać.
Banany pokroić w plastry i ułożyć na biszkopcie. Na banany wylać krem, uszczelniając dokładnie boki. Wstawić ciasto do lodówki, do stężenia.
3.Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wody. Odstawić do ostudzenia. Tężejącą już galaretkę delikatnie wylać na ciasto i od razu przykryć biszkoptem, który lekko nasączyć.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Posmarować nią górę ciasta, można następnie zrobić wzorek widelcem. Całość posypać wiórkami z czekolady. Włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia.
Komentarze