Biszkopt z bananami i galaretką cytrynową

4.5 (153 ocen)

  • 3 godz.

Dwie warstwy puszystego biszkoptu, krem śmietanowo-jogurtowy z czekoladą, banany i galaretka cytrynowa. W przypadku tego ciasta można, a nawet trzeba pozwolić sobie na co najmniej dwa kawałki!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
    160g cukru
    200g mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do nasączenia:

    sok z pół cytryny
    pół szklanki wody

    Krem śmietanowo-jogurtowy:

    400ml śmietany 30%
    400ml jogurtu greckiego
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    50g posiekanej drobno czekolady mlecznej
    50g posiekanej drobno czekolady gorzkiej
    4 duże banany

    Dodatkowo:

    3 galaretki cytrynowe
    200ml śmietany 30%
    100-150g czekolady (gorzkiej, białej lub mlecznej)



Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Bita śmietana

Biszkopt z bananami i galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ubić na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 1600 przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty (górna warstwa może być cieńsza niż dolna).
    W szklance wymieszać sok z cytryny z wodą. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w blaszce i nasączyć.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jogurt i cukier puder, zmiksować. Następnie dodać żelatynę i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać obie czekolady i wymieszać.

    Banany pokroić w plastry i ułożyć na biszkopcie. Na banany wylać krem, uszczelniając dokładnie boki. Wstawić ciasto do lodówki, do stężenia.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wody. Odstawić do ostudzenia. Tężejącą już galaretkę delikatnie wylać na ciasto i od razu przykryć biszkoptem, który lekko nasączyć.

    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Posmarować nią górę ciasta, można następnie zrobić wzorek widelcem. Całość posypać wiórkami z czekolady. Włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany Czekolada Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować