Biszkopt niezawodny

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Zawsze się udaje:)

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 (7) jaj
    1 (1,5) szklanki mąki pszennej, w tym 2 (3) łyżki mąki ziemniaczanej
    1 (1,5) łyżka proszku do pieczenia
    1 niepełna (1,2) szklanka cukru
    *w nawiasie składniki na większą porcję

    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    1 kostka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Dodatkowo: twarda marmolada wieloowocowa
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt niezawodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Z 1/ litra mleka odlać pół szklanki i rozmieszać z niej mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie się gotować, dodać wcześniej rozmieszaną mąkę i dobrze wymieszać. Ostudzić. Połączyć z masłem.
  • 3. Biszkopt przekroić na 3 części i posmarować najpierw marmoladą, a następnie porcją kremu. Udekorować.

Porady

!!! 1. Składniki na podane w nawiasie dotyczą biszkoptu większego, który nadaje się na kwadratową bądź prostokątną blachę. Jeżeli chcemy upiec biszkopt w tortownicy lepiej użyć składników na mniejszą porcję. !!! 2. Do masy można dodać trochę soku z cytryny, by zyskała lekko kwaskowy smak. 3. Najlepiej smakuje na drugi dzień (jest wtedy lekko wilgotny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować