Biszkopt na tortownicę

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proporcje podane są na biszkopt do podzielenia na 3 części. Wszystkie czynności można spokojnie wykonywać mikserem.Średnica 26-28 cm.

  • 30 min

Składniki:

  • 7 szt jaja
    1 szkl cukier puder
    1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
    1 szkl mąka tortowa
    1/3 szkl. mąka zaiemniaczana
    1 łyżka olej
    1 szczypta Sól
    1 łyżka ocet (np. jabłkowy)

Biszkopt na tortownicę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier puder, potem żółtka oraz olej. Następnie dodajemy mąki i proszek do pieczenia i ocet. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. C.

Porady

Tajnik udanego biszkoptu mieści się w czasie jego przygotowania. Mieszanie składników powinno trwać możliwie najkrócej, by nie napowietrzyć masy, co pozwoli ciastu być puszystym i pięknie wyrosnąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy