Biszkopt który zawsze się udaje

3.88 (683 ocen)

  • 60 min

Długo szukałam przepisu na biszkopt taki jaki naprawdę się sprawdza i nie opada. Przepis puściłam w świat i chyba ode Mnie ma go już sporo osób i wszystkie są zachwycone zwłaszcza rzucaniem nim po upieczeniu ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

3.88 (683 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt który zawsze się udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
    Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
    Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
    Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
    Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  • 2. Co do wielkości blaszki:
    stosuje przepis na tortownice 24 cm, oraz zwykła dużą 24X39 cm.
    Jeżeli chce bardzo wysoki w formie 24 x 39 cm stosuje 1,5 porcji ciasta.
    Wtedy przekrawam go na 4 części .
    Do formy tortowej 26 cm również stosuje 1,5 porcji ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

 Sprawdź też: ciasto biszkoptowe z owocami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować