Pyszne ciasto na świeta a takze na codzien- lekki pulchny biszkopt kakaowy przełozony masa mocno smietankowa z nuta rumu i duza iloscia posypki czekoladowej ...polecam.
Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
Żółtka nalezy utrzeć z e szklanka cukru pudru . Nastepnie stopniowo do tej masy dodawać zmieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki i piec w n nagrzanym piekarniku w temp 170 stopni około 35 minut. Po ostudzeniu przekroić na połowę.
2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody,odstawic do wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę i dodac stopniowo śmietane , sok z cytryny, wystudzoną żelatynę i aromat śmietankowy.
3. Ciasto skropić wodą z rumem, przełożyć połową masy, przykryc druga połowa ciasta , wierzch pozostałą masą i posypać obficie czekolaowa posypka, udekorowąć srebrnymi perełkami. Schłodzic w lodówce.
Komentarze