Biszkopt kakaowy z masą śmietankową

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto na świeta a takze na codzien- lekki pulchny biszkopt kakaowy przełozony masa mocno smietankowa z nuta rumu i duza iloscia posypki czekoladowej ...polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 1.Biszkopt:
    7 sporych jajek
    1 , 5szklanki mąki pszennej
    1\2 szklanki maki ziemniaczanej
    1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 dag cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao

    2. Masa śmietankowa:
    około 35 g miękkiej margaryny
    1, 5 szklanki śmietany 30 %
    3 łyżki żelatyny
    3 łyżki wody
    2 łyżki rumu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    aromat śmietankowy
    Do dekoracji :
    posypka czekoadowa
    kuleczki , perełki dekoracyjne
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Żółtka nalezy utrzeć z e szklanka cukru pudru . Nastepnie stopniowo do tej masy dodawać zmieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.

    Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki i piec w n nagrzanym piekarniku w temp 170 stopni około 35 minut. Po ostudzeniu przekroić na połowę.
    2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody,odstawic do wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę i dodac stopniowo śmietane , sok z cytryny, wystudzoną żelatynę i aromat śmietankowy.
    3. Ciasto skropić wodą z rumem, przełożyć połową masy, przykryc druga połowa ciasta , wierzch pozostałą masą i posypać obficie czekolaowa posypka, udekorowąć srebrnymi perełkami. Schłodzic w lodówce.

Porady

blacha 25 na 34

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować