Biszkopt kakaowy z kremem jagodowym i czekoladowym

4.51 (156 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Lekki biszkopt z dwoma kremami o bardzo wyrazistych smakach, jagodowym i czekoladowym. Pyszny!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

    7 jajek (w temperaturze pokojowej)
    230g cukru
    240g mąki
    40g kakao
    1 łyżka oleju

    Krem jagodowy:

    400g jagód
    800g jogurtu greckiego
    3/4 szklanki cukru
    4 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
    100g białej czekolady

    Krem czekoladowy:

    100g czekolady gorzkiej
    100g czekolady mlecznej
    400 ml śmietany 30%
    1 łyżka odsączonego jogurtu

    Do nasączenia:

    kieliszek ulubionej nalewki ( u mnie winogronowa)
    kieliszek wody

    Polewa czekoladowa:

    100g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    4 łyżki mleka






Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt kakaowy z kremem jagodowym i czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić na jasną, puszystą masę, dodając pod koniec olej. Mąkę i kakao przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną blachy o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut, lub dłużej do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na trzy cienkie blaty.
  • 2. Co najmniej na 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Zawiesić sitko nad miską i włożyć do lodówki. Po odsączeniu 1 łyżkę jogurtu odłożyć (będzie potrzebna do kremu czekoladowego).

    250g jagód wrzucić do małego garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Dodać mąkę z wodą, zagotować i zdjąć z palnika. Zmiksować jagody blenderem. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Wystudzić, włożyć do lodówki, do stężenia.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Schłodzone jagody zmiksować na gładką masę. Dodawać jogurt i dobrze zmiksować. Dodać czekoladę i krótko zmiksować. Krem włożyć do lodówki i schłodzić przynajmniej przez godzinę.
  • 3. Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać jogurt. Dodać czekoladę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (bardzo krótko, aby masa się nie zważyła). Włożyć do lodówki, schłodzić przynajmniej przez godzinę.
  • 4. Wodę z nalewką wymieszać w szklance. Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki i za pomocą pędzelka delikatnie nasączyć (nie dużo, biszkopty są dość cienkie). Wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim biszkoptem i delikatnie nasączyć. Wyłożyć krem jagodowy, przykryć ostatnim biszkoptem i również nasączyć.
  • 5. Wszystkie składniki wrzucić do miski i umieścić ją nad gotującą się wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej polewy. Polewę wylać na ciasto i włożyć je do lodówki. Schłodzić najlepiej przez całą noc.

    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować