Biszkopt kakaowy z kremem jagodowym i czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić na jasną, puszystą masę, dodając pod koniec olej. Mąkę i kakao przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną blachy o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut, lub dłużej do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na trzy cienkie blaty.
2.Co najmniej na 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Zawiesić sitko nad miską i włożyć do lodówki. Po odsączeniu 1 łyżkę jogurtu odłożyć (będzie potrzebna do kremu czekoladowego).
250g jagód wrzucić do małego garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Dodać mąkę z wodą, zagotować i zdjąć z palnika. Zmiksować jagody blenderem. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Wystudzić, włożyć do lodówki, do stężenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Schłodzone jagody zmiksować na gładką masę. Dodawać jogurt i dobrze zmiksować. Dodać czekoladę i krótko zmiksować. Krem włożyć do lodówki i schłodzić przynajmniej przez godzinę.
3.Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać jogurt. Dodać czekoladę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (bardzo krótko, aby masa się nie zważyła). Włożyć do lodówki, schłodzić przynajmniej przez godzinę.
4.Wodę z nalewką wymieszać w szklance. Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki i za pomocą pędzelka delikatnie nasączyć (nie dużo, biszkopty są dość cienkie). Wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim biszkoptem i delikatnie nasączyć. Wyłożyć krem jagodowy, przykryć ostatnim biszkoptem i również nasączyć.
5.Wszystkie składniki wrzucić do miski i umieścić ją nad gotującą się wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej polewy. Polewę wylać na ciasto i włożyć je do lodówki. Schłodzić najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i jagodami.
Komentarze