Biszkopt kakaowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowy biszkopt dobrze smakuje i ładnie się prezentuje przełożony zarówno jasnymi jak i ciemnymi kremami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 100 gramów
    - mąka ziemniaczana: 40 gramów
    - kakao (ciemne): 20 gramów
    - cukier puder: 110 gramów
    - jajka (duże): 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt kakaowy 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na wolnych obrotach miksera/.
  • Biszkopt kakaowy 2. Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
  • Biszkopt kakaowy 3. Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki, do całkowitego wystygnięcia ciasta.
    Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.
    Biszkopt najlepiej dzielić na blaty dopiero następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować