Biszkopt idealny z masą cytrynową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Biszkopt to baza wielu ciast i tortów, więc warto mięć dobry przepis pod ręką. Szukałam i testowałam wiele przepisów, aż w końcu po kilku modyfikacjach stworzyłam swój przepis. Mój biszkopt jest puszysty, nie opada i zawsze dobrze smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:

    - 8 jajek roz. L
    - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1 i 1/2 szklanki cukru
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 7 łyżek oleju
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    - szczypta soli

    Na masę:

    - 500 g mascarpone
    - skórka otarta z jednej cytryny
    - sok z 1/2 cytryny
    - 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Biszkopt idealny z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli. Miksując ubite białka dodawaj powoli cukier i cukier wanilinowy. Dodaj po kolei żółta, pamiętając by przy każdym dobrze je wmieszać.
  • 2. Przesiej sypkie składniki (mąka pszenna, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana) i powoli dodawaj je do masy.
  • 3. Na koniec dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wysmaruj masłem, olejem bądź wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w zależności od wielkości formy od 30 - 60 minut.
  • 4. Masa:

    Cytrynę dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z jej połowy.
    Mascarpone przełóż do miski, dodaj sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • 5. Dodaj do masy przesiany cukier. Przełóż blaty kremem.

Porady

Zamiast cytryny możemy użyć pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować