Biszkopt idealny

4.5 (165 ocen)

Wysoki, puszysty i równiutki.

Składniki:

  • Na tort o śr. 21cm:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Biszkopt idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed robieniem tortu. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach lub po prostu łyżką, połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boki zostawić bez papieru i bez tłuszczu) , wylać ciasto, wyrównać i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół), sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł. Od razu po wyjęciu z piekarnika zrzucić na podłogę z wysokości ok 40-50 cm. Ostudzić w formie a następnie podzielić ostrym nożem na 3 krążki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować