BISZKOPT idealny

4.5 (174 ocen)

Biszkopt który jest porostu idealny do tortów lub innych ciast

Składniki:

  • 9 jaj
    1 szklanka maki pszennej
    0,5 szklanki maki ziemniaczanej
    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżki octu
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 cukier waniliowy

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy z cukerm i żułtkami 1. Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka ubijamy gdy będą "sztywne" dodajemy cukier następnie znowu ubijamy i gdy spróbujemy masy i nie wyczujemy kryształków cukru dodajemy żółtka i znowu ubijamy jakieś 5 minut.
  • 2. Do masy dodajemy pół szklanki maki pszennej i ubijamy gdy masa będzie mieć jedwabista konsystencje dodajemy proszek do pieczenia i pozostała make pszenna( 0,5 szklanki) ubijamy chwile po czym dodajemy make ziemniaczana i ubijamy do momentu pokazania sie bąbelków. Na samym końcu dodajemy olej i ocet, pewnie wiele z pan zastanawia sie po co ocet jest to sekret który przekazała mi kiedyś ciocia dzięki niemu biszkopt po wyjęciu nie opadnie a jeśli już to w bardzo minimalnym stopniu:)
    Następnie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta i pieczemy 25- 30 minut

Porady

Do ubicia białek można dodać szczyptę soli żeby szybciej sie ubijały:) Można zamiast 3/4 szklanki cukru dodać cala szklane jeżeli chcemy żeby biszkopt był słodszy ale jeżeli dodajemy bardzo słodka masę to 3/ 4 w zupełności wystarczy. Ważne jest aby dobrze ubić białka z cukrem tak ażeby nie były wyczuwalne kryształki cukru. Sekret tkwi w dobrym ubiciu każdego ze składników. Jeśli nie wiemy czy ciasto juz sie upiekło sprawdzajmy wierzch jeśli będzie zrumieniony to z pewnością nasz biszkopt jest gotowy:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować