biszkopt genueński

5 (193 ocen)

nietypowy z dodatkiem masła. Jest delikatny i lekko wilgotny

Składniki:

  • 4 jajka
    100 g mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    130 g drobnego cukru
    30 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Biszkopt genueński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
  • 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie.
  • 3. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło.
  • biszkopt 4. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (22cm) i pieczemy
    w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut.
  • image-1o2wh0g 5. Wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować