biszkopt czekoladowy

4.5 (175 ocen)

biszkopt czekoladowy z roztopioną gorzką czekoladą, baza do wszelakich tortów.

Składniki:

  • 6 jajek
    150 g miękkiego masła
    1 szkl cukru pudru
    1 szkl mąki
    150 g ciemnej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Biszkopt czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  • 2. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder.
  • 3. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką.
  • 4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 24cm i spokojnie wtedy da go się przekroić na trzy części. Ja akurat ten na potrzeby ciasta przekroiłam na cztery 1 cm blaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować