Biszkopt ciemny = kakaowy

4.17 (239 ocen)

  • 60 min

Biszkopt kakaowy – dla mnie najtrudniejszy, wiele razy wychodził mi za twardy. Ale nie dałam za wygraną, póki nie dopieściłam przepisu ;) Polecam gorąco !!!

  • 60 min

Składniki:


  • 6 jaj
    1 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.17 (239 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt ciemny = kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Porady

Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować