Biszkopt brzoskwiniowy z bakaliami

4.5 (159 ocen)

Upiekłam go córeczkom do przedszkola z okazji Dnia Babci.

Składniki:

  • biszkopt: 6 jaj
    1 szkl.mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl.cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem brzoskwiniowy: duża puszka brzoskwiń
    250g masła
    2 budynie śmietankowe
    6 łyżek cukru
    2 żółtka

    dodatkowo: 250g masła
    250ml śmietany 18%
    pół szkl.cukru
    20 dag pogniecionych orzechów włoskich
    20 dag małych rodzynek
    10 dag żurawin suszonych
    polewa biało-czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt brzoskwiniowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upiecz biszkopt 1. Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukry. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (40x24cm) i piec ok.30 minut w temp.180 st. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
  • ugotuj budyń 2. Krem brzoskwiniowy: brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobną kostkę a sok uzupełnić wodą do pół litra objętości. Odlać pół szklanki płynu, dodać żółtka oraz budynie i zmiksować. Pozostały płyn zmiksować z cukrem, wlać zmiksowaną masę i mieszając ugotować budyń, a następnie ostudzić.
  • brzoskwinie połącz z kremem budyniowym 3. Masło utrzeć na puch, i nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać zimny budyń. Dodać pokrojone brzoskwinie i dokładnie wymieszać.
  • wymieszaj bakalie z masłem,cukrem i śmietaną 4. Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić. Dodać śmietanę oraz cukier, i mieszając podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści.Dodać orzechy, rodzynki i żurawinę, wszystko razem cały czas mieszając gotować 5 minut.
  • rozsmaruj krem na biszkopcie 5. W formie ułożyć pierwszy blat ciasta, rozłożyć na nim krem brzoskwiniowy, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Na wierzchu równą warstwą, rozłożyć masę bakaliową i ciasto polać gorącą polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować