BISZKOPT BEZGLUTENOWY ZE SŁODKĄ MASĄ I KREMEM

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Czasem mamy ochotę na mega słodkie ciasto ale nie mamy ochoty tracić czasu na kręcenie kremu.W tym przepisie najdłużej piecze się biszkopt a kremy robimy bardzo szybko.Polecam

  • 6 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    pół szkl cukru pudru
    pół szkl mąki ziemniaczanej
    pół szkl mąki jaglanej
    łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    2 łyżki oleju
    puszka masy kajmakowej
    400 ml jogurtu owocowego (ja dałam bananowy)
    200 ml jogurtu naturalnego
    1,5 szkl mleka pełnego w proszku
    3 łyżki żelatyny
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt bezglutenowy ze słodką masą i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy partiami cukier aż piana zrobi się szklista.Następnie dodajemy po 1 żółtku i delikatnie miksujemy.Proszek do pieczenia łączymy z mąką i dodajemy partiami do ciasta-delikatnie mieszamy łyżką.Dodajemy 2 łyżki oleju,mieszamy.Ciasto wylewmy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok.40 min w temperaturze 200 stopni.Upieczone ciasto od razu wyciągamy z blaszki,ściągamy papier do pieczenia i studzimy.
  • 2. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę kajmakową, równo rozsmarowujemy.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody.Do miski przekładamy oba jogurty i mleko w proszku,dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.Ostudzoną żelatynę przelewamy do masy jogurtowej i dokładnie mieszamy.Gdy masa zacznie gęstnieć przekładamy ją na masę kajmakową, wyrównujemy,posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na min. 1 godz a najlepiej całą noc.Smacznego

Porady

blaszka 24x28

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować